Uživatelské jméno
Heslo
Nemáte účet?

Pohled na výsledky soutěže Comp-ost

Zelený mužíček | Sobota 12.04.2008 22:00 Komentářů: 12

„Ve čtvrtek jsem psal o soutěži webových stránek a multimediálních prezentací, která proběhla 10.4. v ostravském K-Triu. Dnes se zaměřím na výsledky, převážně tedy na výsledky webových prezentací.“

Nejprve taková organizační věc – protože jsem se sám aktivně účastnil, měl jsem v soutěži několik svých projektů. Nebudu se o nich v článcích už nijak dále zmiňovat a budu dělat, jako by tam vůbec přihlášeny nebyly. Důvody si můžete samozřejmě jednoduše domyslet.

Multimediální projekty odbudu jen velmi krátce. Organizátoři zde museli řešit takový problém, nad kterým se člověk nemůže pousmát. Vyhlašovaly se tři nejlepší práce v každé věkové kategorii. A do kategorie 6. a 7. tříd základních škol dorazily jen dvě přihlášky. Takže třetí místo zůstalo neobsazeno je. Zvláštní také je to, že právě prezentace v této kategorii od soutěžícího jménem Tomáš Nagy na téma oxidy, hydroxidy, bezkyslíkaté kyseliny a soli byl (podle mě) nejlepší ze všech, které se umístily v některé z věkových kategorií na prvních třech místech. Teď už ale dost úsměvných historek, ne vše bylo růžové. Problém, se kterým se celá soutěž potýkala, bylo porušování autorských práv, a to opravdu ve velkém. Nejeden z projektů totiž využíval něco, co by neměl. Konkrétně u multimediálních prezentací byl problém především v použité hudbě. Dost pochybuji o tom, že by autoři měli tuto záležitost nějak ošetřenou. Proto nechápu umístění některých takovýchto prezentací „na bedně“. Teď už ale k něčemu, v čem se orientuji mnohem lépe, než v multimediálních projektech – vzhůru na webstránky!

Alternativní výsledky

Rozhodl jsem se, že sestavím vlastní žebříček přihlášených projektů podle toho, jak hodnotím weby já.

6. a 7. třída ZŠ

  1. http://www.klubstenkarvina.cz – Jakub Trávníček
  2. http://gyml2014.wz.cz – Martin Wirth
  3. http://moojee.blog.cz – Veronika Vopalecká

8. a 9. třída ZŠ

  1. http://www.tervveren.wz.cz – Tomáš Kvapil
  2. http://wewerky.tym.cz – Jirka Semmler
  3. http://masozraverostliny.unas.cz – Jan Petrskovský

1. a 2. ročník SŠ

  1. http://www.petrowar.wz.ct – Martin Novák
  2. http://cernycap.kvalitne.cz – Ilona Ševčíková
  3. http://matrocx118.wz.cz – Martin Svatoš

3. a 4. ročník SŠ

  1. http://www.tutorialy.com – Marek Čapla
  2. http://paintballchotesov.cz – Richard Bartoš
  3. http://www.karate-frenstat.ic.cz – Břetislav Mazoch

Pokud to porovnáte se skutečnými výsledky (odkaz již není dostupný), zjistíte, že jsem se s porotou shodnul jen v kategorii 6. a 7. třída ZŠ. Tam byly totiž přihlášeny jen čtyři práce, takže šance „trefit se“ byla poměrně vysoká. Absolutně jsem se neshodnul v kategorii 8. a 9. tříd. Porotou oceněná práce prvním místem s největší pravděpodobností porušuje platné zákony České republiky, práce na druhém a třetím místě jsou weby vytvořené službou Estranky ... ehm. Vítězná práce v kategorii 1. a 2. ročník SŠ pravděpodobně opět porušování autorských práv. V kategorii 3. a 4. ročníků středních škol opět nulová shoda. Ani jedna z prací se nevyvarovala častých chyb typu v pixelech definované velikosti písma. Proto jsem při svém hodnocení postupoval vylučovací metodou, kdy jsem nejprve vyřazoval práce, které se nejhruběji prohřešily, a z několika málo kandidátů jsem zformoval pomyslné stupně vítězů.

Porota

Budu jen citovat to, co jsem napsal o soutěži Comp-ost už ve čtvrtek, protože si myslím, že jsem to v článku Comp-ost 2008 – soutěžní festival napsal poměrně výstižně:

Chtěl bych však určitě již teď zveřejnit složení poroty, které mě v první chvíli opravdu trochu rozesmálo. Posuďte sami: Tomáš Havránek (pedagog, grafik), Lubomír Urbánek (technický ředitel SE-MO Data), Martina Steinová (VŠB TU, katedra marketingu), Martin Ott (zástupce ředitelky ZŠ A.Kučery) a Iveta Ondrášková (moderátorka rádia Kiss Morava). Webdesignér snad jeden jediný, a to Lubomír Urbánek. Také bych chápal Martinu Steinovou, protože tvorba webových stránek a marketing spolu souvisí. Tomáš Havránek, dejme tomu, sice jako grafik by toho o tvorbě webových stránek nemusel moc vědět, ale ok. Zbylí dva porotci Martin Ott a Iveta Ondrášková, u těch je mi záhadou, jak se k hodnocení webových stránek dostali. Není to příliš velké zastoupení běžných uživatelů, 40% poroty? Podle organizátorů asi ne, podle mě je to „setsakramentsky“ hodně. Protože mi vysvětlete, jak mohou běžní uživatelé posoudit náročnost projektu, jeho potenciál, potenciál jeho autora a vůbec komplexně celou přihlášenou práci? Pochybuji, že běžnému uživateli internetu něco řeknou pojmy jako PHP, MySQL databáze a další. Tohle skutečně nechápu.

Porušování autorských práv je v pořádku – nesouhlasím

Neuvěřitelné množství prací porušovalo autorská práva. Co je však horší – některé z takovýchto stránek dokonce zvítězily. Konkrétně s největší pravděpodobností šlo o weby Sluneční soustava, Stronghold 2 a multimediální prezentace Chňapík a Škoda. Možná, že jich bylo více, dalšími si nejsem tak jist.

V žádném případě, opakuji v žádném, se nemohu ztotožnit s názorem, že jde jen o drobný prohřešek, který by se dal při hodnocení vypustit. Myslím si, že prezentace, u kterých bude s jistotou zjištěno porušování autorských práv, by měly být diskvalifikovány z podobných soutěží. Oproti tomuto případu působí až směšně upozornění Martiny Steinové, členky poroty, že by příští rok mohli vyřazovat práce, které obsahují pravopisné chyby. Strhávat za to body, proč ne, ale vyřazovat? Musím se zasmát této v porovnání s porušováním zákonů drobnosti.

Závěrem

Asi jste z článku pochopili, jaký je můj názor na výsledky této soutěže. Domnívám se, že výsledky jsou strašně subjektivní a navíc neodborné, protože drtivá většina poroty vůbec některé z použitých technologií vůbec nemůže znát. Což neznamená, že bych tento naprosto systém zavrhoval. Organizátoři prostě uchopili soutěž trochu jinak, než je obvyklé. Jestli je to dobře nebo ne, to už nechám na uvažování každého jednoho z vás čtenářů.


V diskuzi je 12 komentářů, můžete přidat další


Kategorie
Jak se žije v OstravěMultimediaTOPWebdesign a ITWindowsZe světaZelený mužíčekŽivot v České republice
RSS
ČlánkyKomentáře
Už jste četli?
První závod Formule 1 v sezoně 2008 poznamenán vysokou úmrtnostíZnámky jsou o ničem
Zelený mužíček
Blog Registrace Archiv Autor Odkazy Síň slávy

Zelený mužíček - ikona Zelený mužíček - tak trochu jiný blog využívá 123CMS pro blog
RSS - ikona RSS pro články a pro komentáře
Kontakt - ikona Kontakt: mail@zelenymuzicek.cz