Uživatelské jméno
Heslo
Nemáte účet?

Kritický omyl aneb co je na ní špatného

Zelený mužíček | Pondělí 26.05.2008 23:59 Komentářů: 2

„Je pro nás samozřejmostí a přijímáme JI jako něco naprosto běžného. Snad jen na chatech, v instant messagerech a komentářích na internetu k NÍ máme trochu jiný vztah. Jsou mezi námi však výjimky, lidé, kteří ji rádi nemají.“

Proslulí jsou svým neslavným vztahem k ní především „ajťáci“ (pokud o nich chcete vědět více, určitě sledujte seriál Ajťáci aka IT Crowd). Proč? Prostě jim příliš nevoní. A komplikuje jim život.

O čemvůbec píšu? Myslím, že je to více než jasné. Samozřejmě o diakritice, ďábelském to vynálezu Mistra Jana Husa. Jde o druhý největší omyl v životě této historické postavy, hned po domněnce, že mu oheň neublíží. Neboť právě na základě jeho prací byla provedena ta katastrofická reforma pravopisu, při které český jazyk přišel o krásné spřežky, které byly nahrazeny naprosto nemožnými znaky s háčky a čárkami. Je nabíledni, že byla jeho práce tehdejší generací špatně vyložena, protože tohle snad tak vzdělaný člověk jako on, Mistr Jan Hus, chtít nemohl.

Abeceda – nebyla by ta česká lepší bez diakritiky?

Než se přesunu k odbornějším problémům, které vyplývají z existence diakritických znamének v českém jazyce, zmíním několik známějších případů. Zkuste cizinci vysvětlit, že máte ve jméně čárku nebo nedej bože háček. Zkuste někomu nadiktovat e-mailovou adresu, když je složená z vašeho jména a příjmení, které normálně samozřejmě obsahují diakritiku. Budete přitom motat jazykem jako tříleté dítě a stejně to budete muset nakonec napsat. Zkuste diakritiku v příjmení nemít a jste v průšvihu, pokud obsahuje třeba cz, což je poměrně obvyklý případ. Příjmení se rázem píše jinak, než se na první poslech zdá. A pokud se na chvíli zamyslíte, najdete další příklady. Teď už však k tomu, co mám nejraději – webdesign, programování a IT vůbec.

První problémy v souvislosti s diakritikou a webdesignem mi začaly už před mnoha lety, snad v roce 2004, při mých prvních krůčcích v tomto, přiznejme si to, trochu neobvyklém oboru. Ale co, tohle je problém ještě poměrně snadno řešitelný (přestože to dělá problémy i několika velkým serverům), stačí nastavit správné kódování a software se o to postará za vás. Horší je to už s daty v databázích. Kvůli tomu se dokonce zpozdilo spuštění blogu Zelený mužíček.cz o celý den, který padl na ladění zobrazování českých znaků. O čtení čtverečků nebo nesmyslné změti znaků asi nikdo nestojí.

Problémem nemenším jsou e-maily. Dodnes nelze říci, a to už má elektronická pošta nějakou historii, jestli je lepší psát s diakritikou, nebo bez ní. To, že systémy některých společností se s diakritikou perou jen těžce, není něco, co by muselo zajímat každého uživatele (ať si poradí firma), ale horší situace vás potká ve chvíli, kdy čtete e-mail s diakritikou někde, kde na to nejsou připraveni, například v cizí zemi. To už je i váš problém.

Jak by to bylo s klávesnicí jednodušší, kdybychom neměli tolik kláves zaplácaných zbytečnými znaky s háčky a čárkami. Zavináč bychom nemuseli psát přes krkolomnou klávesovou zkratku ALT + 64, dokonce i ty zpětné lomítka by lidé uměli psát - mimochodem napíšete jej pomocí ALT GR (pravý alt) + Q. Raději nezmiňuji různé druhy závorek a tak dále.

Velkým problémem je naše specialitka pro vývojáře nejrůznějších programů. Je hrozné, jak „české znaky“ prodražují vývoj některých programů. Lokalizace s českými znaky totiž v běžné aplikaci může být nemalý problém.

Příkladů toho, co všechno komplikuje diakritika, je samozřejmě mnohem víc. Od nepovedených návodů k výrobkům, kde takové znaky vypadly úplně (a zkuste číst text, kde chybí dobrá polovina písmen – moc příjemné) , až po nejnenápadnější věci, které vám jen tak třeba vůbec nepřijdou na mysl. Nezbývá mi tedy než zvolat: „Ó kde jste, zlaté spřežky?“


V diskuzi je 2 komentářů, můžete přidat další


Kategorie
Jak se žije v OstravěMultimediaTOPWebdesign a ITWindowsZe světaZelený mužíčekŽivot v České republice
RSS
ČlánkyKomentáře
Už jste četli?
Baník deklasoval Žižkov, sudí opět nezklamalJak jsem „fáral“ do dolu
Zelený mužíček
Blog Registrace Archiv Autor Odkazy Síň slávy

Zelený mužíček - ikona Zelený mužíček - tak trochu jiný blog využívá 123CMS pro blog
RSS - ikona RSS pro články a pro komentáře
Kontakt - ikona Kontakt: mail@zelenymuzicek.cz