Uživatelské jméno
Heslo
Nemáte účet?

Diakritika v internetových adresách? Děkuji, nechci.

Zelený mužíček | Čtvrtek 29.05.2008 23:59 Komentářů: 3

„V České republice vznikla první doména, která obsahuje diakritiku. Proč mi to vadí?“

Sdružení CZ.NIC spustilo web na adrese www.háčkyčárky.cz, kterým propaguje zavedení domén s háčky a čárkami. Pochopitelně ihned začala diskuze, ve které se tvrdě střetávají zastánci současného stavu a rádoby inovátoři. IDN (domény s podporou národních jazyků) umožňuje, aby mohly existovat domény obsahující jiné znaky, než 0-9 a a-z, tedy v České republice bychom se mohli setkat například s doménou www.zelenýmužíček.cz. Tento systém už se bohužel v některých zemích začíná prosazovat a objevuje se v praxi.

Je jasné, že jde jen o další způsob, jakým se snaží zainteresované strany vytáhnout z lidí a firem peníze. Dnes je totiž zaregistrováno už přes 400 tisíc českých domén, což sice zní neuvěřitelně, ale je to oficiální údaj od CZ.NIC. Prakticky všechny zajímavé adresy jsou již rozebrány a tak není jak zvyšovat příjmy z jejich pronájmu, tudíž se IDN někomu náramně hodí.

Pokud totiž budou tyto domény s háčky a čárkami zavedeny, bude to znamenat, že každý, kdo nyní vlastní doménu, která by mohla diakritiku obsahovat, bude nucen si zaregistrovat i novou variantu. Takže místo jedné domény si pořídí nejméně dvě. Jenom mi teda nejde do hlavy,proč se ceny českých domén loni zlevňovaly...

Zavedení domén s háčky a čárkami by do celé věci vneslo obrovský chaos. Když dnes řeknu třeba vévévé tečka zelený mužíček tečka cézet, každý dnes pochopí, jakou adresu má napsat. Nechci domýšlet, jak by to mohlo v budoucnu skončit.

Další praktický důvod, proč být proti, je ten, že nikdy člověk neví, kdy se ocitne u klávesnice bez českých znaků. V takovém případě se může ze snahy navštívit oblíbené stránky stát utrpení. A raději ani nemyslet na odesílání důležitého e-mailu.

Už dříve jsem psal článek o tom, že diakritika v češtině není pěkná věc.

Napadají vás další důvody, proč by byla diakritika v internetových adresách špatná? Nebo se mnou naopak nesouhlasíte? Nerozpakujte se a klidně nechejte komentář.


V diskuzi je 3 komentářů, můžete přidat další


Kategorie
Jak se žije v OstravěMultimediaTOPWebdesign a ITWindowsZe světaZelený mužíčekŽivot v České republice
RSS
ČlánkyKomentáře
Už jste četli?
Phishing: Kde získávají podvodníci váš e-mail?Jak jsme dopadli v národním finále soutěže MESE – dokončení
Zelený mužíček
Blog Registrace Archiv Autor Odkazy Síň slávy

Zelený mužíček - ikona Zelený mužíček - tak trochu jiný blog využívá 123CMS pro blog
RSS - ikona RSS pro články a pro komentáře
Kontakt - ikona Kontakt: mail@zelenymuzicek.cz