Uživatelské jméno
Heslo
Nemáte účet?

1 skvělý zážitek + 1 zdarma

Zelený mužíček | Sobota 30.08.2008 15:15 Komentářů: 0

„Chystám se posvítit si na akce 1 výrobek a 1 zdarma? Ale kdeže! Revize jízdenek a policejní honička, to je to, oč tady běží!“

Mám štěstí na zážitky s ostravskou městskou hromadnou dopravou. Je to sotva týden, co jsem psal článek Hořela v Ostravě tramvaj? a před pár měsíci tu byly články Neuvěřitelný den (můj zážitek s MHD začíná zhruba v polovině článku) nebo Lidem se nezavděčíte. No a včera opět něco, o čem prostě musím „blognout“.

Celkem běžný den, akorát jsem si potřeboval koupit DVI kabel pro připojení LCD monitoru k počítači. Nákup jsem uskutečnil v jednom nejmenovaném obchodě v Mariánských horách, přičemž k ceně 100Kč za samotný kabel se jak už bývá zvykem (však to znáte) přidaly další dvě stovky za nějaké ty přepisovatelné DVD disky kvůli zálohování dat. V Hrabůvce jsem se ještě rozhodl nechat se ostříhat, což naštěstí proběhlo rychle, bez zbytečného čekání. Jakmile jsem s tímto skončil, zamířil jsem na tramvaj s cílem dojet na zastávku Dubina Interspar (vždycky jsem přemýšlel, kolik taková reklama v názvu zastávky může stát).

Tramvaj přijela záhy. Sotva jsem se posadil a nějak si kolem sebe zorganizoval dvě tašky, kterýma jsem byl ověšen, tramvaj se rozjela a spolu s tím se postavil muž sedící asi dva metry ode mě a sahal do kapsy. Bylo mi jasné co, přijde, takže jsem s úšklebkem zase rozkopal tašky, které jsem s sebou měl, abych se dostal k peněžence, ve které mám měsíčník. Zároveň jsem sledoval počínání revizora. Hned první kontrolovaný namísto platného jízdního dokladu kontrolorovi podal občanku, další lidé však již byli v pořádku a tak byl během chviličky u mě. Jelikož mám měsíčník platný až do prvního září, mohlo by se zdát logické, že revizor jen pokývnul hlavou „v pořádku“ a podal mi jej zpět. ALE! On sice potvrdil, že je vše v pořádku, to však za situace, kdy já mu dal ten z července, už měsíc neplatný!

Nebyl však zábavě konec, k tomu nejlepšímu se totiž teprve schylovalo. Pomalu se blížila konečná zastávka Dubina Interspar, a nějaký mladík, odhadem mezi 20 až 25 lety, revizorovi tvrdil, že nemá ani jízdní doklad ani občanský průkaz. Že tedy má jet na konečnou. Když tramvaj dojela na zastávku Dubina Interspar, ještě netuše co uvidím, jsem vystoupil a odebral jsem se na zastávku autobusovou, ze které jsem měl pokračovat v jízdě autobusem (kdo by to u autobusové zastávky čekal, že?). Zároveň jsem koutkem oka koukal na tramvaj, ve které stále byl revizor i s „černým pasažérem“. A koutkem druhého oka jsem pro změnu zaregistroval blížící se dva muže v černých uniformách. Na chvíli jsem situaci přestal vnímat a začal jsem se zajímat spíš o to, za jak dlouho přijede můj autobus. Když jsem se podíval zpět, policisté již situaci s nešťastníkem řešili.

Najednou, jako kdyby režisér vykřikl AKCE, se mladík rozběhnul. Jeden z policistů okamžitě za ním, avšak již po pěti metrech muž v černém na černého pasažéra měl viditelnou ztrátu. Zároveň mu z hlavy spadla čapka a o další metr dál už byl i bez obušku (by mě zajímalo, jak by bez něj mladíka pacifikoval, kdyby ho teda byl schopný dohnat). Po dvaceti metrech byla ztráta těžkopádně běžícího strážce zákona propastná, prostě na ladně běžícího člověka neměl. Policista to tedy vzdal, zatímco jeho kolega sbíral jeho věci. Poklusem se začali přesunovat, zprvu jsem nechápal kam, pak jsem si však na parkovišti všimnul zaparkovaného auta s modrým majáčkem na střeše. Zaparkované mezi dvěma auty a tak, že odtamtud musel řidič couvat. Když konečně vyjeli směrem, kam mladík utíkal, už jsem začínal mít rozporuplné pocity. Na jednu stranu jsem se od ucha k uchu smál tomu, co se před mýma očima odehrálo, na stranu druhou jsem si dělal starosti. To je opravdu „akceschopnost“ naší policie tak mizerná? Jsou na tom policisté, kteří nás mají chránit, s fyzickou kondicí tak špatně? Těžko si představit nasazení dvojice, která se takto předvedla v akci s černým pasažérem, proti „skutečným zločincům“. Snad pouze výkon těchto dvou policistů byl podprůměrný, nebo alespoň jde o standard jen u městské policie.

A už jen taková perlička na závěr, abych nekončil tak pochmurně. Když jsem nastupoval předními dveřmi do autobusu, moc se mi líbil podezřívavý pohled, s jakým koukal řidič na partu kluků, které z batohů koukaly hlavně airsoftových zbraní. :)


V diskuzi ještě není žádný komentář, přidejte první


Kategorie
Jak se žije v OstravěMultimediaTOPWebdesign a ITWindowsZe světaZelený mužíčekŽivot v České republice
RSS
ČlánkyKomentáře
Už jste četli?
3 minuty na kole a 15 minut pěšky – překrásný výletMoje reforma školství – slohová práce do českého jazyka
Zelený mužíček
Blog Registrace Archiv Autor Odkazy Síň slávy

Zelený mužíček - ikona Zelený mužíček - tak trochu jiný blog využívá 123CMS pro blog
RSS - ikona RSS pro články a pro komentáře
Kontakt - ikona Kontakt: mail@zelenymuzicek.cz