Uživatelské jméno
Heslo
Nemáte účet?

Řídí štěstí naše životy?

Zelený mužíček | Čtvrtek 03.04.2008 20:00 Komentářů: 2

„Slyšíte to každý den kolem sebe. Někdo měl štěstí, že stihnul autobus, protože měl zpoždění. Jiný zase nadává, protože se mu něco nepovedlo a říká, že prostě neměl štěstí. A pak jsou případy jako ten, co se stal dnes mi.“

Byl to dnes zcela běžný den, opět jsem musel do školy, opět se mi proto ráno špatně vstávalo. Přílišnou odlišností od každodenního stereotypu nemohlo být ani zkoušení z dějepisu, protože učitelé chtějí něco vědět pořád. A nebo to možná bylo trochu odlišné? Ó, jistěže, vždyť jsem přece byl ohodnocen v dějepise výbornou známkou, což není v mém případě zrovna typické. Tak trochu zvláštní na té známce bylo především to, že jsem neuměl skoro vůbec nic. Jednoduše jsem dostal otázku, ke které jsem náhodou dokázal něco málo říct. Kdybych byl tázán na něco jiného, taky bych mohl odcházet se čtyřkou. Proto už když jsem ke katedře šel, tak jsem si říkal „ať je to aspoň za tři“.

Teď je tedy čas vrátit se k otázce, kterou jsem položil už v nadpisu. Řídí štěstí naše životy? Jak jsem mohl dostat takovou známku, když jindy bych při takovém malém množství znalostí mohl být rád i za to, že bych byl ohodnocen lépe než dostatečnou? Byla to náhoda? Štěstí?

Přiznám se, že opravdu nevím, jak „to funguje“. A koneckonců se nemám za co stydět, to asi neví nikdo. Jedno vám však říci mohu...

Přísloví skrývají nevídaná moudra. A existuje jedno, které říká:
Štěstí přeje připraveným.

Toto přísloví má naprostou pravdu. Protože kdybych uměl danou věc na sto procent, nemohlo by mě nic překvapit (ve škole snad i mohlo, ale to ponechme nyní stranou), tudíž by to muselo dopadnout tak, jak chci já, a ne nějaká vyšší síla.

Je čas odpovědět si na položenou otázku. Domnívám se, že to, co řídí naše životy není štěstí, ale my sami, naše schopnosti, jednání, chování a reakce na vzniklé situace. Štěstí může naše životy ovlivňovat, ale v žádném případě ne řídit, to je můj názor.


V diskuzi je 2 komentářů, můžete přidat další


Kategorie
Jak se žije v OstravěMultimediaTOPWebdesign a ITWindowsZe světaZelený mužíčekŽivot v České republice
RSS
ČlánkyKomentáře
Už jste četli?
Zase jednou v Praze...Diakritika v internetových adresách? Děkuji, nechci.
Zelený mužíček
Blog Registrace Archiv Autor Odkazy Síň slávy

Zelený mužíček - ikona Zelený mužíček - tak trochu jiný blog využívá 123CMS pro blog
RSS - ikona RSS pro články a pro komentáře
Kontakt - ikona Kontakt: mail@zelenymuzicek.cz