Uživatelské jméno
Heslo
Nemáte účet?

Nic než pravda na Primě – pravda dokáže být krutá

Zelený mužíček | Středa 01.10.2008 01:10 Komentářů: 7

„TV Prima před několika týdny odstartovala českou verzi známé reality show Nada más que la verdad (The Moment of Truth), Nic než pravda.“

Nic než pravda (The Moment of Truth, chcete-li) je zábavně-soutěžní pořad, ve kterém soutěžící musí pravdivě odpovědět na 21 otázek aby získal výhru 5 milionů korun. Ovšem nečekejte nic ve stylu Chcete být milionářem nebo AZ-kvízu. Tento pořad je totiž trochu drsnější, účastník soutěže musí pravdivě odpovídat na velmi dotěrné dotazy před publikem, které odpověď náležitě ocení potleskem nebo zadupe do země s pískotem.

Přitvrdilo

Dlouhou dobu se soutěž svou tvrdostí ani nepřibližovala americké verzi. Soutěžící na sebe prozradili věci, jako že kuchař plivl někomu do jídla, že recidivista žije s pocitem, že má zničený život. 52letá žena přiznala, že její muž se neumí chovat ve společnosti, že jsou pro ni přitažlivější bohatší muži a že za sto tisíc by se nechala vyfotit nahá pro pánský časopis.

Pak však přišel díl vysílaný 30.zaří, který se známé americké (ačkoliv formát pochází původně z Kolumbie) verzi vyrovnal, pokud už rovnou její standard nepřekonal. Po soutěžícím, který mimo jiné přiznal, že jako horník si z práce odnesl výbušninu, a který se spokojil se 100 tisíci korun, přišla do studia 45letá kulturistka. Přiznala, že užila zakázané preparáty (a odvolala se na léky proti běžným nemocem), měla vztah se ženatým mužem, opilá hlídala svojí dceru a přitom přišla sama k úrazu, měla hodně známostí na jednu noc a nedodržovala vždy zásady bezpečného sexu. Už v tu chvíli ji publikum příliš nakloněno nebylo, ale mělo být ještě hůř. Přiznala, že dodržuje některé zvyky svědků Jehovových a že dceři vadilo, že neslaví Vánoce jako většina ostatních rodin. Další otázku dal moderátor přečíst již tak roztřesené dceři ženy. „Povolila byste dceři transfuzi krve, kdyby byla v ohrožení života?“ Žena bez váhání odpověděla, že ne. Na další otázce, zda se jí někdo líbí více, než její současný přítel, odpověděla „ne“ a odpověď byla označena za lež. Soutěžící tak k velké radosti diváků vypadla.

Osobní pohled na pořad Nic než pravda

Po zhlédnutí několik dílů si mám pocit, že jsem české zpracování poznal dost na to, abych ho mohl soudit. Nic než pravda je zcela nepochybně velmi „chytlavý“ pořad, který diváky táhne. Tvůrci sází na přirozenou zvědavost lidí, ale také na emoce a vytváření příběhů. Tomu také odpovídá výběr soutěžících, kteří mají nějakou zajímavost, ať už jde o několikrát soudně trestané nebo příznivce nějaké sekty.

Moderátor celého pořadu je také pěkný kousek. Nejenže je instruován to soutěžícím pořádně osladit, ale skutečně žádná otázka pro něj není tabu. Bohužel však jeho hlášky nepatří zrovna k tomu nejlepšímu v pořadu, neboť má naučených několik frází, které až do zblbnutí opakuje, jako „přátelé, proč tleskáte?“. Nejde ani tak o to, že by říkal pořád na to samé, ale především o to, že to samé říká neustále stejnými větami, které se od sebe neliší ani slůvkem. Kromě toho jsou občas položené dotazy opravdu nesmyslné, spíš je to ještě takové další rýpnutí než smysluplný dotaz. Například když mladá žena odpověděla ano na otázku „Byla jste někdy sexuálně zneužita“ a on se zeptal „Byl to opravdu nepříjemný zážitek... nebo jste byla pod vlivem drog a třeba si z toho zase až tak moc nepamatujete?“.

Nic než pravda je podle mě pořad dobrý pro někoho, kdo zrovna potřebuje zabít čas. V případě, že člověk svůj čas vyplňuje kromě obligátních věcí jako spánek, práce a studium také mnoha koníčky, nemá prakticky důvod tento pořad sledovat. Přirovnal bych sledování pořadu ke čtení bulvárního zpravodajství – je to kanál, nepotřebujeme ho, ale přesto mu mnoho lidí věnuje pozornost.


V diskuzi je 7 komentářů, můžete přidat další


Kategorie
Jak se žije v OstravěMultimediaTOPWebdesign a ITWindowsZe světaZelený mužíčekŽivot v České republice
RSS
ČlánkyKomentáře
Už jste četli?
Myslíte, že už jste na internetu viděli „všechno“?Mají v tom bordel, aneb jak jsem volal na Centrum péče o zákazníka 02 kvůli premium sms
Zelený mužíček
Blog Registrace Archiv Autor Odkazy Síň slávy

Zelený mužíček - ikona Zelený mužíček - tak trochu jiný blog využívá 123CMS pro blog
RSS - ikona RSS pro články a pro komentáře
Kontakt - ikona Kontakt: mail@zelenymuzicek.cz