Uživatelské jméno
Heslo
Nemáte účet?

Do obchodu jedině s kalkulačkou nebo dobrým počtářem

Zelený mužíček | Sobota 25.10.2008 13:00 Komentářů: 1

„Nákup jako každý jiný, potřeboval jsem jen něco na pití do školy. A protože cestou ze zastávky MHD procházím kolem obchodu Hruška, nakupuji často právě tam, a ani tentokrát jsem neudělal výjimku. Vybral jsem si Dobrou vodu s příchutí citronu za 10,90Kč a zamířil k pokladně. Dal jsem láhev k pokladně a, pokladní jsem dal dohromady 12Kč a ona si řekla o další 2Kč...“

Samozřejmě jsem oponoval tím, že u výrobku mají uvedenou cenu 10,90. Po poradě s kolegyní vedle pokladní částku na pokladně změnila ze 14Kč na 10,90Kč a já tak neodcházel spolu s Dobrou vodou chudší o 14Kč, ale o 11Kč (těch 10 haléřů je zaokrouhlení).

Účtenka z Hrušky

Tato událost mě ponoukla k tomu, abych si o problému označování cen a rozdílných cenu u pokladny a regálu se zbožím vyhledal na internetu více informací. Nejsem právník, nicméně budu čerpat informace ze zákona č. 526/1990 Sb. Ten říká následující (snažil jsem se vybrat pro tuto situaci podstatné pasáže, ostatní vynechávám).

Zákon č. 526/1990 Sb.

§ 13

(2) Prodávající je při prodeji spotřebního zboží konečnému spotřebiteli povinen označit je cenou platnou v okamžiku nabídky a vztaženou k prodávanému jednotkovému množství zboží a určeným podmínkám, nebo je povinen zpřístupnit na viditelném místě informaci o této ceně formou ceníků, vývěsky nebo jiným přiměřeným způsobem.

§ 15

(1) Prodávající poruší cenové předpisy, jestliže
f. nesplní své evidenční nebo informační povinnosti nebo povinnosti v označování zboží cenami podle § 11 až 13 nebo předá cenovému orgánu nepravdivé údaje,

§ 17

(1) Pokud cenové kontrolní orgány zjistí, že došlo k porušení cenových předpisů podle § 15, uloží prodávajícímu nebo kupujícímu pokutu
a. ve výši neoprávněně získaného majetkového prospěchu za období, v němž byl získán, nejdéle však za tři roky zpět ode dne zjištění, pokud jeho výše přesáhne 1 000 000 Kč,
b. do výše 1 000 000 Kč, a to v případě, nedosáhne-li výše neoprávněně získaného majetkového prospěchu 1 000 000 Kč, nebo nelze-li neoprávněně získaný majetkový prospěch vyčíslit, nebo jestliže neoprávněně získaný majetkový prospěch nevznikl.

Závěr

Takže, pokud jsem vše dobře pochopil (ale znovu, právník nejsem), pokud prodejce naúčtuje u pokladny nesprávnou částku, může mu být udělena pokuta až jeden milion korun nebo i více, pokud se tak obohatí o větší částku.

Na závěr vám mohu jen poradit, abyste dobře počítali, kolik máte za zboží v košíku zaplatit. U větších nákupů to může sice být obtížné, ale za ty peníze, o které by vás jinak mohli okrást, to podle mně stojí.


V diskuzi je 1 komentářů, můžete přidat další


Kategorie
Jak se žije v OstravěMultimediaTOPWebdesign a ITWindowsZe světaZelený mužíčekŽivot v České republice
RSS
ČlánkyKomentáře
Už jste četli?
Programátorské vtipyChystáte se do autoškoly?
Zelený mužíček
Blog Registrace Archiv Autor Odkazy Síň slávy

Zelený mužíček - ikona Zelený mužíček - tak trochu jiný blog využívá 123CMS pro blog
RSS - ikona RSS pro články a pro komentáře
Kontakt - ikona Kontakt: mail@zelenymuzicek.cz